Gitaarles

Wat is er leuker dan muziek maken? En welk instrument is nou beter geschikt om daarmee te beginnen dan de gitaar? Als instapinstrument is de (akoestische nylonsnarige-) gitaar ideaal. Je kunt er vrij snel een goed geluid uit halen (probeer dat eens op een viool!), en je kunt erbij zingen (dat lukt niet als je bijvoorbeeld trompet speelt), en de aanschafprijs voor een eerste instrument is vaak vriendelijk.

Ik geef al 25 jaar gitaarles, zowel akoestisch als elektrisch, aan mensen van alle leeftijden en niveaus. De lessen zijn online, via Skype of andere digitale platformen. Kijk even op mijn ‘Online live gitaarles’ en ‘Reviews’ pagina. Of overtuig jezelf en neem contact op voor een proefles!

Even wat antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat kan ik leren?

Eigenlijk alles. Maar je moet bij het begin beginnen. Met kinderen en volwassenen die dat willen, werk ik vaak met een methode als die van Cees Hartog, de Gitaarstarter-serie. Zo leer je noten lezen, en krijg je een goed begrip van de basis van de muziektheorie. Werken met een methode geeft kinderen bovendien de nodige structuur om een goede basis te leren. Voor leerlingen die op latere leeftijd beginnen en noten lezen niet zien zitten, biedt tabulatuur uitkomst. Vaak combineer ik die twee werelden. Bij gevorderden volg ik zoveel mogelijk zijn/haar muzikale voorkeur en stijl, of dat nou klassiek, pop, blues, rock, jazz of folk is, om deze uit te diepen en eventueel te verbreden.

Hoe lang moet ik per dag oefenen?

Ga uit van 30 minuten per dag. De regelmaat is vooral van belang, om goede voortgang te maken.

Is gitaarspelen moeilijk?

Bij de gitaar is het een beetje zo dat je het zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Maar alle begin is moeilijk, en omdat we zijn allemaal anders zijn, is het voor de een iets makkelijker dan voor de ander. Maar de gitaar is een ideaal instap instrument, er is redelijk snel muziek uit te halen.

Hoe lang duurt het eer ik iets kan spelen?

Naast de les moet er thuis natuurlijk ook geoefend worden, het liefst 30 minuten per dag. Dus hangt dat helemaal van de leerling af, of hij of zij veel oefent of niet. Maar in de regel kan je wel al iets binnen een paar lessen spelen.

Hoe belangrijk is muziek-/ gitaarles?

Dat muziekles zo ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen, lees je in dit artikel van het Jeugd Cultuurfonds door Mark Mieras, fysicus en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in hersenonderzoek. Hij schrijft o.a.: ‘Door de invloed op de ontwikkeling van het auditieve systeem raakt muzikale training bij kinderen aan primaire functies als luisteren, taalverwerving, leesvaardigheid en emotionele intelligentie. Muzikale training ondersteunt de behandeling van dyslexie.’ ‘Intensievere muzikale training heeft nog bredere effecten, onder andere door verbeterde concentratie en een verhoogde muzikale integratie van de hersendelen.’ ‘Muziek is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Kinderen daarmee in aanraking brengen is daarom waardevol. Zingen en muziek maken is een instrument voor de ontwikkeling van jonge hersenen.’ Lees hier het hele artikel van Mark Mieras. En bekijk dit filmpje van Mark waarin hij een lans breekt voor kunsteducatie in het algemeen.

Professor dr. Erik Scherder (hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit) legt in dit college het verband, en de invloed van muziek en het muziek maken op de (kinder-)hersenen, glashelder uit! Een aanrader! Ook in dit filmpje legt hij het belang van muziek en muziekonderwijs nog even kort uit.

Bekijk ook dit grappige TED-Ed filmpje, over de hersenen van musici.
Lees ook eens dit bericht op Nu.nl: ‘Muzikaal Brein Functioneert Beter’, of kijk eens op: Muziek maakt slim!